Een steengoede boomstamtafel

 
versteend-hout-tafels_orig.png

Boomstamtafel van versteend hout

Een stenen tafel met de de looks van hout: een versteend hout tafel! Waar heb ik het nou over? Een boomstam van twintig miljoen jaar geleden! Dat kán ook geen hout meer zijn. Het organische materiaal is vergaan in de loop van al die jaren. Houtvezels zijn vervangen door mineralen. Maar de houtstructuur is nog steeds zichtbaar. Gezaagd in schijven en glanzend gepolijst vormt de versteend hout tafel een bijzondere eyecatcher in de woonkamer. Hij is er in verschillende afmetingen en hierdoor toepasbaar als salontafelen/of als exclusieve bijzettafel.

Tafel van versteend hout: the making of

De tafels van versteend hout zijn door hun natuurlijke herkomst ieder uniek. Het versteende hout is van Indonesische afkomst, net als onze overige boomstamtafels. De kleuren in de tafels zijn kenmerkend voor versteend hout met Indonesische afkomst. Versteend hout uit Arizona heeft meestal een roodbruine kleur. Hoewel deze wonderen van de natuur op veel plaatsen te vinden zijn, is het uniek dat de houtstructuur op deze twee vindplaatsen zó perfect bewaard is gebleven. Hoe dat kan is niet zeker. Het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met een meteorietinslag. Hierdoor zouden de bossen met een stoflaag volledig zijn afgedekt en waardoor ze niet meer in contact stonden met zuurstof. Toen kwam er langzaam water doorgesijpeld. Door de binding van silicium aan het zuurstof in dat water aanwezig was, ontstond kwarts op de plaats van de houtvezels. En daarom hebben de minuscule kwartskristallen zich helemaal naar de oorspronkelijke boomstam gevormd.

versteend-hout-tafel-6.jpg

Hardhouten boomstamtafel, maar dan anders

Een boomstamtafel met een tafelblad van kwarts is keihard. De hardheid meet men aan de hand van de schaal van Mohs. Dat is een schaal van een tot tien, en een versteend houten tafelblad zit op een hardheid van zeven. De reden van het eerdergenoemde kleurverschil tussen het versteend hout uit Arizona en Indonesië, maar ook tussen het ene of het andere tafelblad is als volgt te verklaren. Kwarts is kleurloos, maar neemt kleuren aan van andere stoffen die aanwezig waren in de grond bij het ontstaan. In Indonesië was de grond rijk aan Mangaanoxiden en silica waardoor er veel schakeringen in donkerbruin, zwart en grijs in de tafelbladen zichtbaar zijn.

Een versteend hout tafel werkt helend

Met een tafel van versteend hout haal je dus eigenlijk een megakristal in huis. Veel mensen geloven in de energetische werking van kristallen. Kwarts, en versteend hout in het bijzonder is een sterk aardende steen. Het zou helpen bij chronische vermoeidheid, artritis, overgewicht en reuma. Verder zou het een kalmerende werking hebben en de levensduur van cellen verlengen. De steen wordt gezien als een energiebron uit moeder aarde. Baat het niet dan schaadt het niet, denken wij. Een ding is zeker: je haalt letterlijk een prachtig stuk natuur in huis!

De neutrale aardetinten passen in vele interieurstijlen. Ook voor deze versteend hout tafels zijn de onderstellen door onze eigen werkplaats op maat gemaakt. Kom naar de showroom om de versteend houttafels van dichtbij te bekijken, de kristalvorming en andere details komen in het echt veel beter tot hun recht! Eerst nog wat vragen? Neem gerust contact met ons op.

Bjorn ThomasseComment