Onder-hout

 
meer-sfeerfotos-3.jpg

Boomstamtafel behandelen

Hoe moet ik mijn boomstamtafel behandelen? Is een vraag die wij vaak krijgen van onze klanten. Wat belangrijk is om hierbij in het achterhoofd te houden: waar liggen de roots? In dit geval dus heel letterlijk! De Suar houten boomstamtafel is tropisch hardhout. (Geen paniek, onze boomstamtafels zijn volledig duurzaam.) De tafels worden gemaakt van een Rain tree, uit een tropisch gebied. Indonesië, in ons geval. Dit is een plek met een met een enorm hoge luchtvochtigheid. Een omgeving met hoge luchtvochtigheid is dus goed voor het hout. Het blijft er flexibel door en dit voorkomt dat het gaat scheuren. Nadat de boom in plakken gezaagd wordt, wordt het eerst gedroogd, ter voorbereiding op de overgang naar Nederland. Maar het mag niet té droog worden. Want dan krijg je scheuren in het mooie suar boomstamblad.

Boomstamtafel van suar hout onderhouden

Het onderhoud van een suarhouten boomstamtafel is helemaal niet veel werk. Het hoeft niet regelmatig in te oliën, te schuren of te bewerken. Dit doen wij allemaal voor je, helemaal naar jouw persoonlijke smaak. Maar één ding is na aankoop heel erg belangrijk. Hout werkt. En bij je boomstamtafel heb je dat over het algemeen liever niet. Tenzij je spleten en scheuren juist mooi vindt natuurlijk. Om het te voorkomen houd je de luchtvochtigheid constant. Dat betekent niet dat je je huis moet veranderen in een tropisch regenwoud en in de vochtigheid moet gaan leven met natte ramen en schimmel. Het gaat er vooral om, dat je zorgt dat de verschillen in luchtvochtigheid niet te groot worden. Vooral in deze tijd, als seizoenen elkaar afwisselen en het weer vrij drastisch verandert, ligt het scheurgevaar op de loer. Nu de temperatuur gedaald is, staat de verwarming weer aan en dat zorgt ervoor dat de lucht in huis een stuk droger is dan voorheen.

 
 

Tools bij de behandeling van je boomstamtafel

Dus hoe zorg je dat de suar boomstamtafel zich bij jou thuis voelt? Staat de boomstamtafel buiten? Dit is lastig. Houd er rekening mee dat de boomstamtafel gaat werken door de verschillen in luchtvochtigheid. Staat de boomstamtafel uit een stuk in huis? Neem een luchtbevochtiger. Bij oma thuis zag je vroeger van die bakjes aan de verwarming hangen. De technologie heeft zich in de tussentijd verder ontwikkeld en er zijn legio mogelijkheden om een goede atmosfeer voor jezelf en je boomstamtafel te creëren. Het zijn apparaten die water vernevelen. Om te zorgen dat de luchtvochtigheid constant is, heb je daarbij ook een hygrometer of een hygrostaat nodig. Deze zijn los te koop, maar als je toch een luchtbevochtiger aanschaft, adviseren wij er een te nemen met een hygrostaat. Zo stel je de luchtvochtigheid in, en zorgt het apparaat dat de luchtvochtigheid op het gewenste peil komt en ook blijft. Het enige dat jij hoeft te doen is te zorgen dat er water in zit en dat hij aan staat! Heb je al een luchtbevochtiger zonder meter? Het is ook mogelijk een losse hygrostaat te kopen, die je als een soort tijdsklok gebruikt. Je doet hem in het stopcontact en daar plug je de luchtbevochtiger in. Het effect is hetzelfde. Dat zijn de belangrijkste tools om een suar houten boomstamtafel te behandelen.

 
 

De beste atmosfeer voor een suar boomstamtafel

Maar wat is de ideale luchtvochtigheid voor een suarhouten boomstamtafel? De vraag is eigenlijk: hoe krijg je de beste win-win situatie. Want een te hoge luchtvochtigheid in huis is misschien fijn voor de tafel, de houten vloer en de tropische planten, het kan ook zorgen voor te veel vocht in alle houten elementen in huis. Dat kan zorgen dat het hout uitzet, of dat het hout het vocht niet kwijt kan met rottende kozijnen als gevolg. Als de luchtvochtigheid te hoog is moet er ook meer gestookt worden. Want vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Een te lage luchtvochtigheid zorgt niet alleen voor scheuren in je suarhouten tafelblad, maar kan ook klachten opleveren aan luchtwegen, ogen en huid. Ook op kantoor kunnen zowel een boomstamtafel als een hygrometer als fijne (atmo)sfeerverbeteraar zijn. Een ideale luchtvochtigheid? Tussen de 50 en 60%. Hier hebben je slijmvliezen, je energieverbruik, je huid, je houten vloer en de suarhouten boomstamtafel allemaal baat bij!

Bjorn ThomasseComment