Wat is suar hout?

 
v-legal.png
meer-sfeerfotos-7.jpeg

Suar hout is een hardhoutsoort

Het groeit in tropische gebieden, in landen ter hoogte van de evenaar zoals bijvoorbeeld Thailand, Brazilië, Mexico en Indonesië. Hier komen onze Suar houten boomstam tafelbladen ook vandaan. De houtsoort valt onder de categorie teak. De boom die de mooie botanische naam Saman Samanea draagt, heeft een uitzonderlijk breed parapluvormig bladerdak. Bijnamen voor de Suar boom zijn hierdoor Monkey pod en Raintree. Deze laatste bijnaam komt ook doordat de bladeren opkrullen bij regenachtig weer. De boom kan 15 tot 25 meter hoog worden en het bladerdak van de boom heeft gemiddeld een diameter van 40 meter!

Suar hout is duurzaam

Als er net alarmbellen bij u afgingen na het lezen over tropisch hardhout, kunnen we u geruststellen. Vanwege de snelle groei is de Suar boom een niet beschermde, zeer veelvoorkomende boom. Al onze tafels zijn voorzien van een V-legal certificaat wat betekent dat het op duurzame legale manier gekapt is volgens de regels van The European Timber Trade Federation. Duurzaam kappen betekent dat het bos wordt uitgedund. Grote bomen maken zo plaats voor kleintjes. De kap van deze schaduwrijke boom zorgt dat het bos gezond blijft omdat de kleinere bomen niet langer overschaduwd worden door de grote en daardoor beter groeien.

Suar hout is sterk

De regenboom is populair voor boomstamtafels door zijn formaat, maar ook doordat het een hele sterke houtsoort is. Het bijzondere doorkruisende en in elkaar grijpende patroon zorgt voor de grote verschillen tussen de boomstam tafelbladen. Bovendien maakt dat patroon dat het hout minder snel scheurt, wanneer het vanuit het tropische regenwoud naar veel drogere klimaten wordt getransporteerd.

Suar hout is mooi

Niet alleen in zijn geheel maar ook na het doorzagen is de Suar boom prachtig. Want dan zie je het kenmerkende patroon van het hout. Dat geeft het hout een typerende uitstraling. Je ziet de willekeurig verstrengelde nerven waardoor prachtige warme kleurschakeringen ontstaan. Ieder Suar boomstamblad is weer heel anders. Uw persoonlijke smaak speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Bij ons kiest u persoonlijk het Suarhouten boomstam tafelblad uit, die wij helemaal customizen tot een maatwerk Suar boomstamtafel.

sfeerfotos-11.jpeg
Bjorn ThomasseComment