In 4 vragen naar een boomstamtafel op maat

 

Bij ons stelt u een boomstamtafel op maat samen! Zo wordt er met alle eisen waar de tafel aan moet voldoen rekening gehouden. Het is dus handig dat u, voordat u een maatwerk boomstamtafel gaat uitkiezen, al over een aantal dingen heeft nagedacht. Met deze vier vragen maakt u de juiste keuze.

boomstamtafels-op-maat

Vraag 1: bepaal het aantal personen voor uw boomstamtafel op maat

Dit is de eerste en belangrijkste vraag. Want het is bepalend bij de keuze voor het blad. We zetten de minimaal aanbevolen afmetingen en de bijbehorende aantallen personen even voor u op een rijtje. Voor rechthoekige en (enigszins) ronde boomstamtafels op maat.

Rechthoekige boomstamtafels

  • 4-6 personen 1,80 - 2,00 m

  • 6-8 personen 2,40 - 2,60 m

  • 8-10 personen 2,80 - 3,00 m

  • 12 personen 3,50 m

  • 14 personen 4,00 - 4,25 m

Ronde tafels (diameter)

  • 2-4 personen 80 - 90 m

  • 4-6 personen 1,10 - 1,20 m

  • 6-7 personen 1,30 - 1,40 m

  • 7-8 personen 1,50 - 1,60 m

  • 9-10 personen 1,70 - 1,80 m

Voor langwerpige tafels hebben we twee standaard breedtes: 90 of 1,40 cm. En drie diktes: 5, 7 of 10 cm. Dit zijn heel persoonlijke keuzes. Net als de vorm en het uiterlijk van de tafelbladen. De ene is wat grilliger gevormd dan de andere en ook de kleur en het nervenpatroon is in elk blad uniek. Bekijk hier onze tafelbladen. Houd er ook rekening mee dat het een en ander afhankelijk is van het soort stoel dat er aan de tafel geplaatst wordt. Een rol-fauteuil zal meer ruimte in beslag nemen dan een stoel zonder zijleuningen bijvoorbeeld. Bij rechthoekige tafels is in bovenstaand lijstje geen rekening gehouden met het plaatsen van personen op de kopse kant. En dat is ook meteen de volgende vraag die u zichzelf zou kunnen stellen.

Vraag 2: wilt u de kopse kant van de boomstamtafel als zitplaats gebruiken?

Waarom deze vraag? Het is belangrijk bij de keuze van het onderstel. Met sommige standaard onderstellen is er geen of weinig beenruimte aan de kopse kant, tenzij je het een stuk van het uiteinde af plaatst. Wilt u de kopse kant van de maatwerk boomstamtafel wél als zitplaats gebruiken is een A-of X poot niet aan te raden. Deze wordt meestal vrij ver aan de uiteinden geplaatst waardoor er geen beenruimte is. Een beter idee is dan een U poot of een kruis- of spinpoot in het midden van de tafel. Uiteraard zijn speciale wensen of eigen ideeën welkom. We maken ook de onderstellen volledig op maat dus ook een uniek idee om uw boomstamtafel een persoonlijke touch te geven is mogelijk!

maatwerk-boomstamtafel

Vraag 3: Waarvoor dient de boomstamtafel op maat?

Deze vraag is belangrijk voor de afwerking van het tafelblad. Als het een eettafel is, of bestemd voor een huishouden met kinderen is goede bescherming wel aan te raden. Of zorg dat er altijd een tafelzeil op ligt tijdens gebruik. Maar als het ons vraagt, is dat zonde van het mooie nervenpatroon dat dan bedekt wordt. Een doorzichtige variant is wat dat betreft een optie, of een van onze goed beschermende behandelmethodes. Onze afwerkingen en hun eigenschappen zijn als volgt:

Skylt 2 componenten: deze lak maakt de boomstamtafel water- en vuilafstotend. Het boomstamblad kleurt het minste op van alle afwerkingen waardoor de look mooi naturel blijft. Kortom: een goede bescherming, natuurlijke kleur.

Blanke Meubellak: de meest gekozen bewerking om een boomstamtafel mee te behandelen. Het kan in zijde- of hoogglans. De tafel wordt afgesloten en dus beschermd is tegen vocht en vuil en geeft de tafel een iets diepere tint.

Witte beits: matte look, koele uitstraling. Suar hout heeft vaak een lichtere houtlaag direct onder het schors. Deze krijgt een extra accent door de witte beits. Beits trekt volledig in het hout en is daarom ook een goede optie om de tafel voor buitengebruik te beschermen.

Epoxy: voor de hoogglans liefhebbers. Epoxy is een ultra transparante harslaag waarmee we uw boomstam tafelblad verschillende malen overgieten. Na het uitharden wordt het heel fijn opgeschuurd en nogmaals overgoten. Dit herhalen we tot het aan uw wensen voldoet qua dikte. Ook dit is maatwerk, en per tafel anders toe te passen. De tafel wordt afgesloten en er kan geen vocht meer bij het hout komen waardoor het goed beschermd is.

Vraag 4: wat is mijn persoonijke smaak?

Het oog wil natuurlijk ook wat. Anders had u in de eerste plaats niet eens voor zo’n exclusieve maatwerk boomstamtafel gekozen. Als aan alle praktische eisen vorm is gegeven zijn er nog meer vragen. De breedte en dikte van het boomstamblad bijvoorbeeld. Puur een kwestie van smaak. Je weet pas of je het mooi vindt als je het ziet. Doe hier alvast wat inspiratie op!

En als het meest praktische onderstel niet past bij uw smaak, wat is er dan nog meer mogelijk? De afwerking, dat is iets dat u misschien even van dichtbij moet zien en voelen. We nodigen u daarom van harte uit in onze showroom. Neem plaats aan de tafel die bovenstaande vragen beantwoordt en u weet of het dé tafel is. Niet? Wij denken graag mee. Dat is het mooie van een maatwerk boomstamtafel. Hij wordt altijd 100% naar wens!

Tot snel!

Boomstamtafel-op-maat-samenstellen
Bjorn ThomasseComment