Chandigarh geïnspireerde zitmeubelen: dit is DETJER!

 
Office_chair_black_hal.jpg

Boomstamtafels zijn super. Vooral de onze, die stuk voor stuk van het mooiste hout gemaakt zijn: suarhout. Maar er is meer in het leven, weten wij sinds kort. En daarom stellen we je bij deze met trots voor aan DETJER. Een serie zitmeubelen geïnspireerd op de designklassiekers uit de laat-vijftigerjarenstijl in het Indiase Chandigarh. Maar als designliefhebber weet jij dit natuurlijk allang. Niet? Dan hebben we hier het verhaal achter de Chandigarh meubelen die toentertijd voortkwamen uit het Chandigarh-masterplan.

De modernistische stijl van Chandigarh

Een stad in India die opgebouwd is door een bekende Franse (binnenhuis) architect Pierre Jeanerret (Le Corbusier) en zijn team. Het werd een modernistisch Utopia waar alles om orde, symmetrie en standaardisering draaide. De stad werd opgebouwd volgens het patroon van een dambord. In ieder van die vakken van 240 hectare waren alle belangrijke zaken van een stad (winkels, onderwijs, woningen etc.) aanwezig, en dus binnen tien minuten wandelen bereikbaar. Zo konden alle sectoren onafhankelijk van elkaar bestaan volgens het vrij bizarre idee waarmee de ontwerpers wereld wilden verbeteren.

Bench%2B_%2BB.T.H%2BFlats%2B120-up.jpg

Minimalistisch design van zitmeubelen

Naast de vele flatgebouwen van rauw beton en de markante constructies van onder andere universiteitsgebouwen leverde deze stad ons de minimalistische houten stoelen, bankjes en krukken op. Deze meubelen zijn ontworpen voor om openbare gebouwen in de stad in te richten. Chandigarh is vandaag de dag werelderfgoed en de meubelen staan nog steeds bekend als klassieke designstukken, tijdloos en stijlvol.

Chandigarh designmeubelen

De ontwerper van de meubelen had tijdens die job rekening te houden met gebruikelijke technieken in India op dat moment om kosten te besparen. Bovendien moesten de stoelen makkelijk gereproduceerd kunnen worden door houtwerkplaatsen in de omgeving. De tekeningen werden verspreid over de verschillende timmerwerkplaatsen en meubelmakerijen met de boodschap dat ze hun eigen visie mochten toepassen bij de realisatie van de zitmeubelen voor Chandigarh. Zo ontstonden er vele verschillende varianten van de stoelen, krukken en bankjes.

Lounge_chair_charcoal_2.jpg

DETJER: vier varianten op Chandigarh geïnspireerde zitmeubelen

Wij ontworpen onze eigen meubelen waarbij we ons hebben laten inspireren door de minimalistische stijl van die bijzondere stad in India. De ‘Office Chair’ is een stoel die te gebruiken aan de eetkamertafel maar destijds voornamelijk als bureaustoel werd ingezet. De ‘Easy Loungechair’ is er een om in achterover te leunen. Hij tilt je zithoek met gemak naar een hoger stijlniveau. Wil je met de voeten omhoog? De ‘Stool’ is de Chandigarh comfortverhoger die je zoekt! De ‘Bench’ is een bankje die een toevoeging vormt in bijna iedere kamer in huis. De hal, de slaapkamer, aan de eettafel of in de woonkamer.

Net als onze boomstamtafels wordt ieder meubelstuk met de hand geproduceerd in Indonesië. De door ons geselecteerde ambachtslieden werken met liefde voor het vak en diep respect voor de natuurlijke materialen. Dat zie je terug in het eindresultaat. Alle vier de meubelen zijn verkrijgbaar in twee kleuren: Charcoal black of Darkened teak. Welke past het best in jouw interieur?

Zo nu weet je hoe het zit. Maar nog niet hoe het zít! Kom proefzitten in de showroom met een kop koffie erbij. Of bel ons voor verdere vragen. We vertellen je graag nog veel meer over die mooie en stijlvolle Chandigarh-stijl geïnspireerde stoelen!

Bjorn ThomasseComment